/HTML>

   Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál    

A Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál, a tojás világnapja alkalmából kerül megrendezésre. A Pasteur Tojásfeldolgozó Kft. mint ötletgazda és a Balaton Rendezvényszervező Iroda által szervezett 3 napos fesztivál szervesen kapcsolódik és mintegy betetőzi a Tojásszövetség által folytatott tojást népszerűsítő kampányt.

A fesztivál célja a tojás népszerűsítése, mint az egyik alapvető élelmiszer és az egészséges táplálkozás fontos kiegészítő eleme, illetve a szervező cég a Balaton Rendezvényszervező Iroda célul tűzte ki a balatoni idegenforgalmi szezon meghosszabbítását.

Az időpont megválasztását a tojás világnapja ( október második péntekje) adta, melyet 1999-ben a Tojás Világszövetség vezetett be.

A szervezők célja volt felvállalni és hirdetni a Világszövetség fő törekvését a tojás népszerűsítését:
-Népszerűsíteni és hangsúlyozni a tojás fogyasztásának fontosságát a mindennapok táplálkozásában.
-A tojásfogyasztás körül kialakult helytelen nézetek eloszlatása.
-A tojás világnapjának megismertetése, népszerűsítése.
-A tojás változatos elkészítésének bemutatása, tojásétel kóstolók.

A programok nagy körültekintéssel kerülnek összeállításra, ügyelve arra, hogy minden korosztály találjon a maga számára megfelelőt, színeset, érdekeset, mozgalmasat. Egyaránt szolgált hasznos információkkal és jó hangulatú kikapcsolódással, szórakozást garantáló programokkal a szakma iránt érdeklődőknek és a család minden tagjának.

A Tojásfesztivál egyik legnagyobb attrakciója Benke László, az ország legismertebb mesterszakácsának vezetésével, indiai, francia és haza séfek közreműködésével készülő Guinness rekord kísérlet óriási méretű tojásétel készítésével.